Troldhaugen

Troldhaugen heter i dag Edvard Grieg Museum Troldhaugen. Her bodde komponisten Edvard Grieg og hans kone fra 1885 til 1907. Bygningen er en trevilla med panoramatårn. Huset har uvanlig store bygninger sammenlignet med andre bygninger fra samme tidsperiode. Det skyldtes at Grieg gjerne ville ha mye lys og luft der inne. Ulempen var at bygningen ble veldig kald om vinteren, men Grieg og hans kone var som regel i utlandet om vinteren, og bodde på Troldhaugen bare om sommeren.

Etter Griegs død var det planer om å rive bygningen og bygge et nytt hus der, men stedet ble donert til Fana kommune, og ble et museum i 1928. Både villaen og Griegs komponisthytte er bevart, og det ble også oppført en konsertsal i 1985. Den nye museumsbygningen er fra 1995, og har en utstilling der man kan lære mer om livet og musikken til Edvard Grieg. Museet har også en butikk og en restaurant.

Det holdes mange konserter i bygningen. I sommermånedene arrangeres daglige konserter, og konserthallen brukes også under Festspillene i Bergen. I Griegs komponisthytte ble mange kjente verker til. Den vakre Troldhaugen er et fint museum over Norges mest kjente komponist. Man bør ta turen dit under Bergensbesøket.