Bergen Domkirke

Bergen Domkirke er verdt et besøk for alle som er interessert i historie. Berger kan by på mye historie, og langkirken fra 1150 er et kjent landemerke. Kirken ble restaurert i 1880 og har 1000 sitteplasser. Den er viet til Norges helgenkonge St. Olav. Kirken er bygd i stein, og er 60,5 meter lang og 20,5 meter bred. Den har også et skrudhus. Bygningen har blitt skadet av brann flere ganger, og har dermed gjennomgått flere gjenoppbygninger og restaureringer. Kirken var også ødelagt i 1537, da den ble domkirke.

Kirken er også kjent for kanonkulen som sitter i veggen. Den stammer fra et slag mellom engelske og nederlandske skip i 1665. En av kanonkulene traff kirkeveggen, men kirken ble ikke skadet. Kulen kan fortsatt ses.

Under ombyggingen av kirken i årene 1880 til 1883, ble deler av kirken revet og bygd på nytt. Arkitektene Christie & Blix sto for ombyggingen, og har gitt kirken dens nåværende form. Kirken fikk blant annet fire gotiske søyler, og rokokkointeriøret ble fjernet og erstattet med interiør inspirert av middelalderen. I kirken finner man en prekestol i tre, en døpefont i kleberstein og vakre glassmalerier. Kirken kan fortelle mye om Bergens historie og byens utvikling.